Gå till huvudinnehållet

Raised on rhythm - Unga Dramaten

Föreställningsfoto med gul textplatta med texten Raised on rhythm - Unga Dramaten
Foto: Senay Berhe

Juryns motivering

Raised on Rhythm är en kroppslig totalupplevelse där dans, rytm och musik sömlöst flätas samman och skapar ett lekfullt, explosivt, energisprakande universum. Från publikens egna hjärtslag tar dansarna oss med på en vindlande berättelse där rytmer kontrolleras och släpps fria genom lekar och ritualer. Raised on Rhytm skapar ett rum av sällsam gemenskap och frigörelse. Ett rum som spränger gränsen mellan scen och salong och låter rytmen fortplanta sig till en gemensam puls. 

 

Rhythm makes the world go round – i alla fall om du frågar dansaren och koreografen Niki Tsappos som ligger bakom denna föreställning. Men var kommer rytmen ifrån? Vad gör den med oss? Och var börjar och slutar den? Raised on Rhythm är en dansföreställning som undersöker, utforskar och hyllar rytmens kraft och djup. Det handlar om rytm som grogrund för energi och kreativitet. Om rytmens inbjudande förmåga att bygga gemenskap och samtidigt ge rum för en individuell identitet. Om dess påverkan på vårt dagliga liv – i dansen, leken, arbetet och de vardagliga sysslorna. Om rytmens roll i historien och i framtiden.

Niki Tsappos är koreograf och dansare. Hon har vunnit en rad danstävlingar och utmärkelser, inte minst blev hon tillsammans med Martha Nabwire den första kvinnliga duon att vinna VM i Streetdance 2010. Duons samarbete fångades också i den uppmärksammade dokumentärfilmen Martha & Niki 2016. Hon gör också musik, då under namnet Niki Awandee.

Erik Hjärpe är keyboardist i bandet Damn! som kanske är mest kända för sitt samarbete med Timbuktu, och som nyligen gjorde succé som husband i musikalen Cabaret på Dramatens stora scen. Han komponerar också musik till tv och teater, och skapar hiphopbeats och gör remixer under namnet Voz Vibrante.

Credits

Medverkande/Cast: Damon Frost, Amalie Sasha Schanke, Yared Tilahun Cederlund, Rebecca Wolete  

Koreografi/Choreography: Niki Tsappos 

Kompositör/Composer: Erik Hjärpe 

Scenografi/Set Design: Emma Fallde och Tina Paulson  

Kostym/Costume: Ellen X 

Mask och peruk:/Makeup and hair:  Moa Hedberg       

Ljus/Lighting Design: Jesper Larsson 

Ljud/Sound: Björn Lönnroos             

Dramaturg/Dramaturgy: Anna Kölén 

Producent/Producer: Lisen Andersson 

Konstnärlig ledare/Artistic Director: Carl Johan Karlson  

Från 13 till 16 år

Tid och plats

15:30 - 16:40
19:00 - 20:10
14:00 - 15:10
18:00 - 19:10

Speltid: 70 minutes

Raised on rhythm - Unga Dramaten - Trailer