Gå till huvudinnehållet

8 kvadrat - Kulturhuset Stadsteatern Husby

Föreställningsfoto med gul textplatta med texten 8 kvadrat -Kulturhuset Stadsteatern Husby
Foto: Sara P Borgström

Juryns motivering 

Världen kan rymmas på en liten plats. Den kan också gömma sig i en berättelse som tar avstamp här och nu. Och som visar två bröders varma och kärva förhållande. En berättelse som svämmar över till oss alla som är där. Och som riktar sig direkt till oss med ett stringent och lyhört språk. Genom dramatik i den lilla världen speglas den stora. I en gestaltning som visar vidden i ett hjärta och en själ visar de båda skådepelarna oss vad 8 kvadrat kan vara.

 

17 februari 2023 hade den hyllade pjäsen 8 kvadrat nypremiär på Kulturhuset Stadsteatern Husby. En berättelse där pojkrummet blir ett helt universum. En föreställning som kantas av brödraskap, vuxenliv, konflikter och den obekväma sanningen. 

Det här är inte vårt land, vi råkade bara födas här. Vi är från ett större folk än de här, religionen kom först till oss, handeln började ifrån oss, när vi byggde kyrkor och universitet kliade de här sig i ballarna och plockade bär i snön.

Ermias och Yosef spenderar mer tid i cellen, alltså deras gemensamma pojkrum, än vad de gör någon annanstans, ändå känns tiden med varandra som att sitta inne, ibland.

8 kvadrat är en nyskriven pjäs om två söner som delar ett rum de kanske egentligen växt ur. Vad ska de göra med sina liv? Hur påverkar den enes val den andre? Hur är man varandras stöd fast man samtidigt har konflikter med varandra? Hur stor roll kan åtta kvadratmeter spela i ett liv?

Credits:

Medverkande/Cast: Ahmed Berhan och Sharmarke Elmi, Inspelad röst/Recorded voice: Suher Hibi 

Av/By: Murre Gonday och Simon Matiwos 

Regi/Director: Olof Hanson 

Scenografi/Set Design: Olof Hanson 

Kostym/Costume: Ellen Elias 

Musikaliskt ansvarig/Musically responsible: Andreas Taro Tanisawa 

Ljus/Lighting design: Tobias Hallgren 

Ljud/Sound: Björn Sundling 

Dramaturg/Dramaturgy: Mia Winge 

Producent/Producer: Josefin Lagerwall 

Från 14 år

Tid och plats

13:00 - 14:20
19:00 - 20:20
13:00 - 14:20

8 kvadrat - Kulturhuset Stadsteatern Husby - Trailer