Gå till huvudinnehållet

Skymningsfåglar - Katja Seitajoki & Arena Baubo

föreställningsfoto med gul textplatta med texten Skymningsfåglar - Katja Seitajoki & Arena Baubo
Foto: José Figueroa

Juryns motivering

Med mörkret som spelplats presenteras en föreställning som är full av ljud, liv och rörelse. Det är ett vackert och varsamt sammansatt skådespel som väcker fantasin och skärper sinnena. Hemlighetsfulla nattvarelser kommer in i blickfånget och skapar suggestiva tablåer som påminner oss om naturens omfång och mystik. Det finns en hel värld som lever under dygnets dunkla timmar och i Arena Baubos uppsättning kommer den till sin fulla rätt.

 

En betraktelse om mörkrets betydelse för det levande.

Här möter du all den livfulla aktiviteten som pågår i naturen när människan vanligtvis ligger och sover. Ett oändligt mörker som vi varken kan förklara eller förstå, men som ändå är en plats med trädtoppar som skymtar i månljus. Insekter i hårt arbete, fladdermöss som jagar och lysmaskar som leker kurragömma i växtligheten i natten. En upplevelse där vi som i skymningen får känna hur ljuset avtar och mörkrets dunkla värld tar över. I föreställningen sveper ljud, rörelse och ljus in oss i den mörka naturen där ögon och öron, känselspröt och känslokroppar uppmärksammar oss i natten. Publiken blir en del av iscensättningen och i mörkret blir deras konturer vaga och omgivningen sipprar in i dem. Rörelse från fladdermöss, fukt, vind och lysmaskar formar dansarnas kroppar och leder dansen in i skärningspunkten mellan mörker och ljus. Vi spekulerar i hur det är att vara ett djur, en växt eller en insekt med förmågor särskilt anpassade till mörkret. I en tid av dygnet runt-konsumtion, ljusföroreningar och klimatförändringar begrundar vi mörkret och frågar oss vad människan är i den dunkla naturen. Genom rörelse, text och ljud skapas både vackra och grymma scenbilder där vi låter det mer-än-mänskliga leda oss.

Credits:

Medverkande/Cast: Ellen Söderhult, Noah Hellwig och Lisen Ellard 

Idé och koreografi/Idea and choreography:  Katja Seitajoki i samarbete med dansarna och/ in collaboration with the dancers and Lisen Pousette 

Kompositör och ljud/Composer and Sound: Tomas Björkdal och Lena Swanberg 

Scenografi och kostym/Set Design and Costume: Maline Casta 

Text: Alexandra Loonin 

Ljus/Lighting Design: Mira Svanberg 

Teknik/Technician: Ronald Salas 

Producent/Producer: Arena Baubo/Katja Seitajoki

Från 13 år

Tid och plats

16:00 - 16:45
18:00 - 18:45
10:00 - 10:45
13:00 - 13:45

Speltid: 45 minutes

Skymningsfåglar - Katja Seitajoki & Arena Baubo - Trailer

Skymningsfåglar Trailer from Arena Baubo on Vimeo.