Gå till huvudinnehållet

Nästa generation sitter i publiken

Vart hittar vi nästa generation scenkonstnärer med funktionsnedsättningar? I det här samtalet pratar vi om barn- och ungdomskulturens roll i att skapa återväxt bland konstnärer med funktionsnedsättningar. Vi delar också med oss av egna erfarenheter, metoder och verktyg kring det konstnärliga arbetet med inkluderande scenkonst för barn och unga. 

I oktober 2023 startade ShareMusic, Moomsteatern och Skånes Dansteater projektet Viaductus. Projektets mål är att fler konstnärer ska ta plats på våra scener. Organisationerna bakom projektet anställer personer med funktionsnedsättning och alla har de utmaningar med återväxt och nyrekrytering. Kan förebilder och representation inom barn- och ungdomskulturen bidra till återväxt? Skådespelaren Dennis Mortensson (Moomsteatern) och dansaren Karin Delén (ShareMusic) berättar om sina egna erfarenheter av att arbeta med scenkonst för barn och unga. 

Vi är övertygade om att fler professionella scenkonstnärer med funktionsnedsättning berikar vårt samhälle och bidrar till konstens och kulturens utveckling. Vi vet också att branschen håller med om detta men på många håll saknas praktisk kunskap om hur man går till väga för att skapa inkluderande scenkonst. I samtalet delar Moomsteatern, ShareMusic och Skånes dansteater egna erfarenheter av inkluderande scenkonst för barn och unga. Vilken ände börjar man i? Vilka kompetenser behövs? Hur kan man lyfta historier på rätt sätt? 

Medverkande: 
Dennis Mortensson, skådespelare 
Embla Mårtensson, dansare 
Sandra Johansson, Verksamhetsledare Moomsteatern (Moderator) 
Pelle Öhlund, Konstnärlig ledare, Moomsteatern 
Sophia Alexandersson, Verksamhetschef och Konstnärlig ledare ShareMusic & Performing Arts 
Mira Helenius Martinsson, VD och konstnärlig ledare Skånes Dansteater 

Arrangör: Viaductus

Tid och plats

14:00 - 15:00