Gå till huvudinnehållet

Lyssnaren - Skuggteatern

Föreställningsfoto med gul textplatta med texten Lyssnaren - Skuggteatern
Foto: Elin Berge

Juryns motivering

Med stor öppenhet och uppriktighet ges en berättelse om ett tystlåtet barns betraktelser av sin omvärld. I publikens hörlurar får vardagens alldagliga toner och läten, som vi lätt tar för givna, nya dimensioner och betydelser i denna omsorgsfulla och lyhörda uppsättning. Det är storartad scenkonst i ett litet format, som på sitt alldeles egna vis lyfter det oumbärliga med att lyssna och att bli lyssnad på. 

 

I det auditiva scenkonstverket Lyssnaren får publiken följa Hugo som slutat prata på förskolan, men tystnaden har gett honom ett rum och en värld långt större än den ordet har makt att skapa. Han sitter bakom en gardin och hör de ljud som göms i andra ljud. Han ser dom andra barnen leka som skuggor utanför gardinen och reser därifrån genom publiksorl och rymden. Han är inte utanför, han är bara inte med de andra. Men så en dag kommer den pratglada förskolekompisen Stella på att de kan leka med ljud tillsammans genom en bandspelare.

Lyssnaren skapar en nära intimitet med publiken genom att med hörlurar presentera ett litet auditivt rum för varje publikmedlem. I föreställningen sitter publiken i ett tält av gardiner, helt omslutna av Hugos värld. I den får de se projektioner och skuggspel som visuellt förstärker de ljud som skådespelarna skapar framför dem och som viskas fram i mikrofoner.

Credits

Medverkande/Cast: Magnus Nilsson-Mäki & Karin Malmberg 

Manus & Regi/Text & Director: Emil Nilsson-Mäki 

Scenografi/Set Design: Frida Allberg 

Kostym/Costume: Frida Allberg 

Ljus/Lightning Design: Jonas Olsson 

Ljud/Sound: Jessica Lindgren Klingsell:Ljudinstitutet 

Siluetter/Silhouettes : Henrik Wiklund 

Producent/Producer: Elenor Nordström 

Föreställningsbilder: Elin Berge

Från 4 till 6 år

Tid och plats

10:30 - 11:00
12:30 - 13:00
14:30 - 15:00
16:00 - 16:30
09:00 - 09:30
11:00 - 11:30
13:00 - 13:30

Speltid: 30 minutes

Lyssnaren - Skuggteatern - Trailer