Gå till huvudinnehållet

För en mer inkluderande scenkonst

Var med på ett samtal om barnföreställningen Oscar mellan regissören Lars Otterstedt som är döv och manusförfattaren Erik Uddenberg som är hörande. Föreställningen Oscar var mer än bara en föreställning; ett exemplifierande för vår strävan efter en inkluderande scenkonst. Föreställningen framförs på både teckenspråk och svenska, vilket innebär att den kunna upplevas av en språklig minoritet såväl som majoriteten. Men vår strävan efter inkludering går utöver bara språket. 

Oscar är ett resultat av en djupgående och väl genomtänkt process där vi har strävat efter att skapa en föreställning där ingen känner sig exkluderad. Den är utformad av både döva och hörande medverkade, vilket bidrog till en rikare och mer mångsidig upplevelse.

Vi diskuterar och utvärderar ständigt vad vi behöver tänka på för att göra vår scenkonst så inkluderande som möjligt. Vi fokuserar på att använda allas kompetenser på bästa sätt, oavsett om det är för att skapa en dramaturgi som talar till alla, eller för att skapa en scenografi som är inbjudande och tillgänglig. 
Genom vår föreställning Oscar delade vi med oss av våra erfarenheter av att arbeta med inkludering, både från ett scenkonst- och barnperspektiv. Vi tror att det är genom att dela med oss av dessa erfarenheter och kunskaper som vi kan bidra till en mer inkluderande scenkonst, inte bara för oss, utan för hela branschen. 
För oss är inkludering inte bara en punkt på en agenda, det är en grundläggande del av vårt arbete. Vi vill att vår scenkonst ska vara en plats där alla känner sig välkomna, oavsett vem de är, var de kommer ifrån eller vilka förutsättningar de har. Genom att fokusera på inkludering strävar vi efter att skapa en scenkonst som är tillgänglig för alla.

Medverkande:  
Erik Uddenberg, manusförfattaren (Från Unga Klara)
Ylva Björklund, producenten (från Crea)
Moderator: Lisa Lindén  

Språk och tillgänglighet: Svenska och teckenspråkstolkning.
Arrangör: Riksteatern Crea

Tid och plats

10:45 - 11:45

Speltid: 60 minutes