Gå till huvudinnehållet

Alla dessa djur - Skifta hamn

Kultur för barn kryllar av djur. Så också scenkonsten. Det är björnar och marsvin, fåglar och hästar. Katter, hundar, myror. Kaniner. Samtidigt har människa-djurrelationer i konsten blivit hett forskningsområde och ämne för kritisk analys. 

Barnteaterakademin bjuder in till seminarium, föreläsning och workshop.
Vad blir starkare, roligare, vackrare med djurgestalter? Vad blir möjligare att berätta och varför? Vilka olika tillämpningar ser vi – djur som ställföreträdande för människa eller känsla, djur som djur, djur som form…? Hur ser det ut i de olika konstformerna? 

Efter en inledande gemensam reflektion, ges vi inblick i vad forskningen säger om den antropocentriska blicken och om stereotypisering av djur. Vad sker om vi sätter oss och de andra djuren som jämlikar? 

Därefter följer en animistisk ritual  och vi vägleds på en resa djupt in i oss själv för att möta vår egna Fylgia. 

Målgrupp: Alla som upplevt, skapat eller medverkat i scenkonst där djur fanns med i någon form! 

Medverkande: 
Helena Pedersen - forskare i kritiska djurstudier, docent i pedagogik. En av initiativtagarna till GU-CAS: Göteborgs universitets nätverk för kritiska djurstudier i Antropocen. 
Rebecca Tiger - ordprästinna, völva och häxa, utbildad i nordisk & avalonisk tradition, arbetar med nordisk animism och med naturen som dramaturg, regissör och scenograf. 
Moderatorer: Kristina Ros och Stefan Åkesson 

Arrangör: Barnteaterakademin 
Föreställningen börjar i Atriet och fortsätter sen i Dansstudion. Allt på Dunkers Kulturhus.

Tid och plats

15:30 - 18:00