Opera är när man sticker kniven i någon och det kommer sång istället för blod
I opera möts flera konstformer på samma scen: Musik, dramatik och ibland även dans. Hur kan det påverka mottagaren? Vilka fördelar och vilka utmaningar kan det innebära? Med musikaliska exempel visar vi på styrkan med att spela musikdramatik för en ung publik.
Här träffar ni flera års samlad erfarenhet av opera för barn och unga i ett samtal mellan de konstnärliga ledarna/verksamhetsledarna på Malmö Opera, Kungliga Operan, Göteborgsoperan och Estrad Norr. Samtalet leds av Karin Helander med mångårig erfarenhet av barnkulturforskning. De fyra institutionerna har olika förutsättningar och strukturer men delar samma uppdrag att nå ut till barn och unga med opera, vilket vi också kommer reflektera kring.
Opera är en traditionstyngd konstform fylld av många konventioner vad gäller sångstil, röstfack, repertoar med mera. I vårt land har opera för barn och unga möjliggjort framtagande av nya verk och kärleksfulla omtolkningar av den klassiska repertoaren. Detta sker i nära samspel med den unga publiken för att anpassa berättelsens innehåll och tilltal. Vi beskriver våra olika arbetsmetoder och resonerar kring våra repertoarval.
Medverkande:
Maria Sundqvist, konstnärlig ledare Operaverkstan / Malmö Opera
Ellen Lamm, konstnärlig chef Unga Operan / Kungliga Operan
Wolfgang Veith, verksamhetsledare Skapa / GöteborgsOperan
Malin Hülphers, Scenkonstchef Estrad Norr
Moderator: Karin Helander
Arrangör: Operaverkstan / Malmö Opera